Značaj sekukinumaba u liječenju aksijalnih spondiloartritisa

48 Polaznika na ovom tečaju

Spondiloartritise karakterizira upala zglobova, erozija i stvaranje novih kostiju na perifernim i aksijalnim mjestima. Ankilozirajući spondiloartritis kao član ove obitelji može biti jako izazovan za dijagnozu, budući da radiografske promjene mogu da izostanu i 10 godina nakon samog početka bolesti.

Jedan od novijih dodataka armamentariju u tretmanu ankilozirajućeg spondiloartritisa je biološki lijek sekukinumab, koji ciljano blokira interleukin-17A, jedan od ključnih citokina u patologiji imunologije ankilozirajućeg spondiloartritisa. Naime, IL-17A je odgovoran za pojavu entezitisa i strukturalnih oštećenja u ovoj bolesti, a pomenuti lijek ga seletivno blokira uz jako nisku stopu imunogenosti, a što je bitan nedostatak većine bioloških lijekova.

U ovom informativnom i kratkom pregledu na temu aksijalnih spondiloartritisa i ankilozirajućeg spondiloartritisa, autor daje kratki revijalni prikaz vezan za dijagnostiku i tretman ovih stanja uz fokus na recentne studije vezane za primjenu sekukinumaba u terapijskom algoritmu.

Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante interne medicine, reumatologije, pedijatrije, porodične medicine, a primjerena je i za studente medicine i magistre farmacije.

Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.

Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.

 

VIDEO NAJAVA SADRŽAJA TEČAJA


Ovu aktivnost je omogućila farmaceutska kompanija NOVARTIS Pharma, Predstavništvo Sarajevo.

 

 

 


Autor aktivnosti:

MEVLUDIN MEKIĆ

MEVLUDIN MEKIĆ [ Prof.dr.sc. ]

 

specijalista interne medicine
subspecijalista reumatolog
KCU Sarajevo

Sarajevo, BiH

 


POKRENI TEČAJ

Nastavni plan tečaja

UVODNE NAPOMENE
SEK: podaci o tečaju 00:05:00
NASTAVNI MODUL
SEK: nastavni modul 00:13:00
ZAVRŠNI TEST
SEK: Završni kviz 00:10:00

Recenzije tečaja

N.A.

ocjene
  • 5 zvijezde0
  • 4 zvijezde0
  • 3 zvijezde0
  • 2 zvijezde0
  • 1 zvijezde0

Nisu pronađene recenzije za ovaj tečaj

2022 © CME.ba Sva prava zadržana. Proudly made with Apple.