PROVE-HF: prospektivna studija o biomarkerima, poboljšanju simptoma i ventrikularnom remodeliranju tokom (sakubitril/valsartan) terapije za zatajenje srca

47 Polaznika na ovom tečaju

Srčana slabost je patološko stanje koje se vrlo često sreće i u primarnoj i u sekundarnoj praksi. Često zahtjevno za liječenje, povezano sa postupnim propadanjem srčane funkcije, godinama je liječeno kombinacijom manje starih i više starih lijekova sa minucioznim poboljšanjima glede terapijskog efekta.

PARADIGM-HF je pokazala da je kombinacija sakubitrila i valsartana značajno poboljšala sve kliničke ishode u pacijenata sa srčanim zatajenjem i to u tolikoj mjeri da su smjernice u liječenju srčanog zatajenja preko noći izmijenjene, te je od 2016.godine sakubitril/valsartan uključen kao nova terapijska klasa u smjernice Evropskog društva za kardiologiju (ESC).

Međutim, veza između ove kombinacije lijekova i serumskih nivoa NT-proBNP, kao i srčanog remodeliranja je ostala nedovoljno eksplorirana, te je ovaj nedostatak otklonjen u studiji PROVE-HF, upravo sa ovim ciljem – da se ova veza primjereno istraži i kvantificira. U ovom zanimljivom tečaju, rezultate PROVE-HF studije prezentira jedan od nacionalnih eksperata, uz zanimljiv prikaz slučaja koji demonstrira efekte tretmana sa sakubitril/valsartanom na pacijente sa srčanim zatajenjem.

Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante kardiologije, interne medicine, porodične medicine, a primjeren je i za studente medicine i magistre farmacije.

Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.

Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.

VIDEO NAJAVA SADRŽAJA TEČAJA


Tečaj je omogućila farmaceutska kompanija NOVARTIS Pharma, Predstavništvo Sarajevo

 

 


Autor aktivnosti:

AMRA MACIĆ DŽANKOVIĆ

AMRA MACIĆ DŽANKOVIĆ [ Prof.dr.sc. ]

 

subspecijalista kardiologije
Internistička ordinacija “Prof.dr. Amra Macić Džanković”

Sarajevo, BiH

 


POKRENI TEČAJ

Nastavni plan tečaja

UVODNE NAPOMENE
PROVE-HF: podaci o tečaju 00:05:00
NASTAVNI MODUL
PROVE-HF: nastavni modul 00:21:00
ZAVRŠNI TEST
PROVE-HF: Završni test i evaluacija znanja 00:10:00

Recenzije tečaja

N.A.

ocjene
  • 5 zvijezde0
  • 4 zvijezde0
  • 3 zvijezde0
  • 2 zvijezde0
  • 1 zvijezde0

Nisu pronađene recenzije za ovaj tečaj

O CME.ba

CME.ba je prva online, multimedijska edukacijska platforma za kontinuiranu medicinsku edukaciju u BiH.

KONTAKT I IMPRESUM

USLOVI KORIŠTENJA

Ko je prijavljen?

There are no users currently online
vrh
2022 © CME.ba Sva prava zadržana. Proudly made with Apple.