Hepatična encefalopatija: izazovi u dijagnostici i liječenju

71 Polaznika na ovom tečaju

Hepatična encefalopatija je redovni pratilac bolesnika sa cirozom jetre. Podaci iz literature govore da će 80% oboljelih od ciroze imati barem jednu epizodu encefalopatije,koja ima multifaktorijelne uzroke, sa konačnom posljedicom u povišenju serumskog nivoa amonijaka i posljedične neurotoksičnosti.

Iako psihijatrijske manifestacije hepatične encefalopatije nastupaju prve, a što porodica pacijenta vrlo brzo primijeti i dovede ga ljekaru, značajan broj oboljelih ima tzv. minimalnu hepatičnu encefalopatiju koja nema jasne kliničke manifestacije, nego se detektuje posebnim psihometrijskim testovima. Ov grupa pacijenata ima posebno narušen kvalitet života, a ukoliko još uvijek rade, posebno na poslovima koji zahtijevaju upravljanje vozilima ili teškim mašinama, može značajno pogoditi njihovu sposobnost i dovesti do katastrofalnih posljedica ne samo po pacijenta nego i po druge.

Zbog toga je prepoznavanje ovog stanja jako bitno, posebice što se može jako dobro liječiti sa različitim terapeuticima, od kojih se u ovom tečaju posebice razmatra L-ornitin L-aspartat (LOLA), koji u meta-analizama pokazuje izvrsne rezultate. O svemu ovome, pogledajte i poslušajte u ovom revijalnom prikazu kojeg smo pripremili za Vas.

Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante gastroenterologije, interne medicine, pedijatrije, infektologije, porodične medicine, a primjerena je i za studente medicine i magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.

Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije TK.

 

VIDEO NAJAVA SADRŽAJA TEČAJA


Ovu aktivnost je omogućila farmaceutska kompanija SALVEO.


Autor aktivnosti:

NERMIN SALKIĆ

NERMIN SALKIĆ [ Prof.dr.sc. ]

 

specijalista interne medicine
subspecijalista gastroenterolog

redovni profesor na Katedri za internu medicinu
Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Tuzla, Bosna i Hercegovina


POKRENI TEČAJ

Nastavni plan tečaja

UVODNE NAPOMENE
HEPAMERZ: podaci o tečaju 00:05:00
NASTAVNI MODUL
HEPAMERZ: nastavni modul 00:30:00
ZAVRŠNI TEST
HEPAMERZ: Završni test i evaluacija znanja 00:10:00

Recenzije tečaja

N.A.

ocjene
  • 5 zvijezde0
  • 4 zvijezde0
  • 3 zvijezde0
  • 2 zvijezde0
  • 1 zvijezde0

Nisu pronađene recenzije za ovaj tečaj

O CME.ba

CME.ba je prva online, multimedijska edukacijska platforma za kontinuiranu medicinsku edukaciju u BiH.

KONTAKT I IMPRESUM

USLOVI KORIŠTENJA

Ko je prijavljen?

There are no users currently online
vrh
2022 © CME.ba Sva prava zadržana. Proudly made with Apple.