ŠTA JE TO ELEKTRONSKA CME (e-CME)?


 

Elektronska kontinuirana medicinska edukacija (e-CME) je jedan od najbrže rastućih trendova u medicinskoj edukaciji u svijetu danas. Koristeći vrhunske tehnologije današnjice, e-CME omogućava kreiranje tečaja, webinara i ostalih edukativnih aktivnosti u interaktivnoj formi, kako bi ljekare i druge medicinske profesionalce educirali u smislu trenutnih trendova u medicini, te u smislu zadnjih praktičnih vodiča.

E-CME omogućava da svaki ljekar sam sebi odredi tempo edukacijskih aktivnosti uz vrlo bitnu prednost izostanka uobičajenih vezivanja za tačno vrijeme i mjesto održavanja medicinske edukacije. U praksi ovo znači da se e-CME može prikazivati na bilo kojem modernom uređaju sa ekranom i pristupom internetu, bilo kada i bilo gdje.

Edukacijske aktivnosti mogu biti akreditovane ili ne. Obično akreditaciju pružaju institucije poput ljekarskih komora, udruge ljekara različitih specijalnosti, medicinski fakulteti. Edukacijska aktivnost mora sadržavati određene elemente da bi zadovoljavala akreditacijske standarde. U prvom redu, mora biti kreirana od strane eksperata, uz zadovoljavanje svih pravila transparentnosti u smislu izostanka konflikta interesa i uticaja industrije na kreiranje edukativnog sadržaja. Vrlo bitan segment edukacijske aktivnosti je postojanje završnog testa za procjenu kojeg polaznik mora položiti sa minimumom od 70% tačno odgovorenih pitanja da bi dobio certifikat o dovršenom tečaju.

Portal CME.ba zadovoljava sve standarde Evropskog akreditacijskog savjeta za CME (EACCME) kada su u pitanju uslovi za dobijanje akreditacije. Portal CME.ba je u procesu dobijanja akreditacije od relevantnih tijela zaduženih za akreditaciju edukacijskih aktivnosti ljekara u BiH, te će edukacije koje dovršite na našem portalu biti bodovane, odnosno CME.ba certifikate će naši polaznici moći koristiti u procesu relicenciranja u matičnim ljekarskim komorama/udrugama.

 

04.07.2017.

0 odgovora za "Šta je to elektronska CME?"

Ostavite poruku

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

O CME.ba

CME.ba je prva online, multimedijska edukacijska platforma za kontinuiranu medicinsku edukaciju u BiH.

KONTAKT I IMPRESUM

USLOVI KORIŠTENJA

Ko je trenutno prijavljen?

Trenutno nema prijavljenih korisnika

Pretplatite se na naš newsletter

vrh
2021 © CME.ba Sva prava zadržana. Proudly made with Apple.