5 Polaznika na ovom tečaju

Reumatoidni artritis je teška i onesposobljavajuća bolest. U zadnje 2 dekade paradigma liječenja ove bolesti se značajno promijenila uvođenjem bioloških lijekova koji su promijenili ishode, posebice kada je u pitanju progresija prema invaliditetu i različitim stepenima onesposobljenja. Međutim, medicinska nauka ne miruje i stalno traži nove mete djelovanja na ovu bolest.

Porodica enzima koju jednim imenom nazivamo Janus kinaze (JAK) je svojevrsna raskrsnica u imunološkom odgovoru organizma, pravi mali hub od kojeg počinje proizvodnja različitih citokina, posebice onih koji su involvirani u patološki, autoimuni odgovor organizma, ne samo u reumatoidnom artritisu, nego i drugim autoimunim stanjima i bolestima. Blokada ovog enzima, teorijski bi mogla da otupi patološki imunološki proces i da umiri ovakva stanja. Tofacitinib je upravo lijek koji blokira JAK i svoju primjenu, prema prvim studijama već ima u reumatoidnom artritisu, o čemu nam u ovom tečaju govori i renomirani predavač.

Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante interne medicine, reumatologije, gastroenterologije, pedijatrije, porodične medicine, a primjeren je i za studente medicine i magistre farmacije.

Za više detalja o svojstvima tofacitiniba, pogledajte OVAJ link.

Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.

Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.

VIDEO NAJAVA SADRŽAJA TEČAJA


Tečaj je omogućila farmaceutska kompanija PFIZER, Predstavništvo Sarajevo

 

 


Autor aktivnosti:

MEVLUDIN MEKIĆ

MEVLUDIN MEKIĆ [ Prof.dr.sc. ]

 

specijalista interne medicine
subspecijalista reumatolog
KCU Sarajevo

Sarajevo, BiH

 


NAJAVLJUJEMO

Kurikulum tečaja

UVODNE NAPOMENE
JAK-RA: podaci o tečaju 00:05:00
NASTAVNI MODUL
JAK-RA: nastavni modul 00:12:00
ZAVRŠNI TEST
JAK-RA: Završni test i evaluacija znanja 00:10:00

O CME.ba

CME.ba je prva online, multimedijska edukacijska platforma za kontinuiranu medicinsku edukaciju u BiH.

KONTAKT I IMPRESUM

USLOVI KORIŠTENJA

Ko je trenutno prijavljen?

Slika profila Faida Feriz Babović

Pretplatite se na naš newsletter

vrh
2019 © CME.ba Sva prava zadržana. Proudly made with Apple.

Suglasnost sa primjenom kolačića

U skladu s novom europskom regulativom, Portal CME.ba je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, pamćenje Vaših tečajeva i Vašeg progresa ostvarenog u njima, kao i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića. Ovaj prozor će se sam zatvoriti.